Behandeling

Behandeling bij kinderen

Kinderen komen in het ziekenhuis onder behandeling van een kinderarts of een kindernefroloog. Een kindernefroloog is een kinderarts die zich heeft gespecialiseerd in nieraandoeningen.

De behandeling bestaat meestal uit medicijnen die het afweersysteem onderdrukken en zo de nieren beschermen, zoals prednisolon.

Voor sommige studies naar NS is het van belang deel te nemen voordat de behandeling met medicijnen start. Wil uw kind mee doen aan wetenschappelijk onderzoek naar NS, bespreek dit dan tijdig met uw (kinder)arts. Zie ook: Research

Behandeling met prednisolon

De behandeling met prednisolon is bedoeld om verdere schade aan de nieren te voorkomen en om de symptomen te bestrijden. Prednisolon hoort tot een groep medicijnen die steroïden (corticosteroïden of bijnierschorshormonen) worden genoemd. Deze medicijnen onderdrukken het afweersysteem (zie ook de Factsheet Steroïden onderaan de pagina). Prednisolon is het meest gebruikte middel, maar de arts kan ook een ander middel uit deze groep voorschrijven.

Prednisolon werkt meestal goed bij het nefrotisch syndroom. Bij 9 van de 10 kinderen worden de klachten minder of verdwijnen helemaal. Het moet wel minstens 8 weken gebruikt worden.

Prednisolon is bijna hetzelfde als prednison. Deze medicijnen hebben dezelfde werking. Alleen moet prednison in het lichaam eerst nog worden omgezet in prednisolon. Daarom schrijven artsen meestal direct prednisolon voor.

Terugkeer van de klachten

Er is een grote kans dat de klachten na een tijdje weer terugkomen (70-80%). Dit heet een recidief of terugval. Dit gebeurt vaak in een periode dat een kind een infectie heeft, bijvoorbeeld griep of verkoudheid. Ook spanningen kunnen voor een terugval zorgen. Bijvoorbeeld in de periode voor Sinterklaas of bij een verhuizing. Maar het kan ook zomaar gebeuren. Dan is opnieuw behandeling met prednisolon nodig. Was het gebruik van prednisolon nog niet gestopt, dan is een hogere dosis nodig. Daarnaast kan de arts nog andere medicijnen voorschrijven die het afweersysteem onderdrukken

Ongevoeligheid voor prednisolon

Er zijn ook kinderen bij wie prednisolon niet goed werkt. Slaat behandeling met prednisolon niet aan, dan is er sprake van steroïd-ongevoelig of steroïd-resistent nefrotisch syndroom. De arts zal dan andere afweeronderdrukkende medicijnen voorschrijven. Daarnaast doet de arts ook verder onderzoek naar de mogelijke oorzaak van het nefrotisch syndroom.

Lees meer op nieren.nl: behandeling van nefrotisch syndroom bij kinderen

Steroïd-sparende medicatie

Voor de behandeling van NS zijn er behalve prednisolon, ook steroïd-sparende medicijnen, zoals levamisol, cellcept, tacrolimus, ciclosporine en rituximab. Of behandeling met deze medicijnen wordt gestart hangt af van het type nefrotisch syndroom en de keuze van de kinderarts.

Overige medicatie

Naast de afweer onderdrukkende medicijnen zijn soms nog andere medicijnen nodig, bijvoorbeeld om de bloeddruk of het cholesterol te verlagen. Of plastabletten om meer vocht kwijt te raken.

Leefstijl- en voedingsadviezen

Ook kunnen leefstijladviezen helpen te voorkomen dat klachten terugkomen of verergeren.

Daarnaast is het belangrijk een zout- en eiwit beperkt dieet te volgen. Patiënten met nefrotisch syndroom mogen per dag maximaal 5 gram zout eten. Verder is het verstandig om alleen goede (onverzadigde) vetten te gebruiken. Door het nefrotisch syndroom is het vetgehalte in het bloed namelijk verhoogd (hyperlipidemie).

Sommige mensen moeten ook op andere voedingsstoffen letten. Bijvoorbeeld kalium en vocht. Voor patiënten die prednison gebruiken is het belangrijk voldoende calcium en vitamine D binnen te krijgen. Een diëtiste begeleid patiënten hierbij.

Lees meer op nieren.nl: adviezen voor kinderen met het nefrotisch syndroom

Behandeling bij volwassenen

Informatie over behandeling van nefrotisch syndroom bij volwassenen leest u op nieren.nl:

Bent u patiënt of mantelzorger en heeft u een vraag?

Staat uw vraag niet tussen de veelgestelde vragen? Neem dan contact op met het expertisenetwerk, of stel uw vraag aan een deskundige via de cyberpoli.

Mijn vraag staat er niet tussen
Weet u wat u moet doen in een spoedsituatie?
Wat te doen bij spoed