Over nefrotisch syndroom

Nefrotisch syndroom (NS) is een verzamelnaam voor aandoeningen waarbij de nierfilters niet goed werken. De informatie op deze website gaat over alle vormen van nefrotisch syndroom waarbij de oorzaak niet bekend is. Dat heet ook wel idiopathisch (= van onbekende oorzaak) nefrotisch syndroom. De gezondheidsproblemen zijn bij alle vormen hetzelfde. Daarom volgt eerst een algemene uitleg over NS.

In elke nier zitten ongeveer een miljoen nierfilters (nefronen) die het bloed zuiveren. De nierfilters laten water door en kleine deeltjes, zoals afvalstoffen, die in de urine terechtkomen. Eiwitten en bloedcellen passen niet door de filters en blijven in het bloed.

Afbeelding van een nierDe nierfilters kunnen beschadigd raken. Dit gebeurt in bepaalde cellen in het nierfilter: de podocyten. Deze raken aangetast of verdwijnen waardoor er gaten in de nierfilter komen. Eiwitten en soms ook bloedcellen kunnen er dan doorheen lekken en komen in de urine terecht. Het lichaam verliest zo belangrijke eiwitten. Bij het nefrotisch syndroom is het eiwitverlies groot. Het gaat om meer dan 3,5 gram eiwit per dag.

Het lichaam kan dit eiwitverlies niet aanvullen. Hierdoor ontstaat een tekort aan eiwit in het bloed. Door het eiwitverlies ontstaan klachten. Het lichaam gaat vocht vasthouden, wat kan leiden tot dikke enkels of een opgezwollen gezicht. Dit heet ook wel vochtophoping of oedeem. 

Daarnaast komen ook andere klachten voor, zoals vermoeidheid, misselijkheid, een hoge bloeddruk of een hoog cholesterol. Welke klachten iemand krijgt, is per persoon verschillend. 

 

Bent u patiënt of mantelzorger en heeft u een vraag?

Staat uw vraag niet tussen de veelgestelde vragen? Neem dan contact op met het expertisenetwerk, of stel uw vraag aan een deskundige via de cyberpoli.

Mijn vraag staat er niet tussen
Weet u wat u moet doen in een spoedsituatie?
Wat te doen bij spoed