Symptomen

Bij kinderen beginnen de klachten meestal rond het 4e jaar. Bij volwassenen kunnen de klachten zich op elke leeftijd voordoen. Welke symptomen er precies zijn en hoe ernstig die zijn, verschilt per persoon.

Symptomen die kunnen ontstaan door het eiwitverlies via de urine, zijn:

  • vasthouden van vocht (oedeem): gewichtstoename, opgezwollen gezicht, benen, enkels of buik
  • niet lekker voelen: vermoeidheid en misselijkheid
  • minder zin in eten
  • minder plassen
  • schuimende urine, door de grote hoeveelheid eiwitten in de urine
  • soms hoofdpijn
  • soms groeiachterstand bij kinderen

Vocht vasthouden

De klachten ontstaan doordat er eiwit verloren gaat via de urine. Door het eiwitverlies houdt het lichaam meer vocht vast. Dat komt omdat er vooral veel van het eiwit albumine verloren gaat. Dit is een klein eiwit en lekt daardoor sneller weg.

Normaal gesproken zorgt albumine ervoor dat vocht in het bloed blijft. Maar bij een tekort aan dit eiwit lekt het vocht uit het bloed, door de wanden van de bloedvaten heen. Er ontstaan dan vochtophopingen in het lichaam. Dit heet ook wel oedeem. Door met een vinger op de huid te drukken ontstaat een putje. Bij loslaten komt de huid weer langzaam omhoog. Het is belangrijk oedeem door NS niet te verwarren met zwelling die bij een allergische reactie kunnen ontstaan.

Door het vasthouden van vocht neemt het gewicht toe. Het vocht drukt tegen de buik en dat kan misselijkheid en verminderde eetlust veroorzaken. Ook kan door druk op de longen kortademigheid ontstaan. Omdat er minder urine aangemaakt wordt, hoeft iemand met NS minder vaak te plassen en is de hoeveelheid urine kleiner. De urine gaat schuimen door de grote hoeveelheid eiwitten die erin zit.

Andere gezondheidsproblemen

Bij het NS kunnen nog andere problemen ontstaan die vaak niet meteen merkbaar zijn, zoals:

Verminderde weerstand

Eiwitten die bij het afweersysteem horen, komen ook in de urine terecht. Hierdoor is de weerstand tegen infecties verminderd.  

Verhoogd risico op het ontstaan van bloedstolsels (trombose)

Dit komt door verlies van eiwitten die de bloedstolling remmen. Bij volwassenen komt dit wel voor, bij kinderen vrijwel nooit.

Verhoogd vetgehalte in het bloed

De lever probeert het eiwitverlies te compenseren door meer eiwit aan te maken. Daarbij maakt de lever ook vetten en cholesterol aan. Zo ontstaat een te hoog vetgehalte in het bloed (hyperlipidemie). Het risico op hart- en vaatziekten neemt hierdoor toe.

Hoge bloeddruk

De nieren hebben een belangrijke functie bij het regelen van de bloeddruk. Bij NS lukt dat niet meer goed. Door de hoge bloeddruk raken de nieren nog verder beschadigd. Meestal zijn er niet direct klachten, maar zonder behandeling kan er op de lange duur schade ontstaan aan de nieren, het hart en de bloedvaten.

Teveel afvalstoffen in het bloed

Doordat de nieren niet meer in staat zijn om alle afvalstoffen uit het bloed te filteren, wordt het lichaam als het ware ‘vergiftigd’.

Lees meer op nieren.nl:

Weet u wat u moet doen in een spoedsituatie?
Wat te doen bij spoed