Lopend onderzoek 2 februari 2022

BIOBANK: onderzoek naar idiopathisch nefrotisch syndroom

Deze biobank is een onderdeel van de LEARNS-studie en bedoeld voor toekomstig onderzoek naar idiopathisch nefrotisch syndroom.

Achtergrond

Een biobank is een grote verzameling van lichaamsmateriaal zoals bloed, urine en/of weefsel van zowel patiënten als gezonde personen. Dit lichaamsmateriaal ligt opgeslagen in grote vriezers, in dit geval in het Amsterdamumc. Hiermee kan in de toekomst onderzoek worden gedaan naar het idiopathisch nefrotisch syndroom. Dit kan gedaan worden door ziekenhuizen die verbonden zijn aan de LEARNS-studie, maar ook door onderzoekers uit het buitenland (binnen en buiten de Europese Unie).

Doel

Met de buisjes bloed en urine uit de biobank proberen we meer te weten komen over hoe het nefrotisch syndroom ontstaat. Het afweersysteem (immuunsysteem) speelt hierbij een belangrijke rol, maar we weten nog niet precies hoe dit werkt. Het kan zijn dat we in de komende tijd meer te weten komen over deze ziekte en er daardoor nieuwe onderzoeksvragen ontstaan. De biobank kan helpen deze vragen te beantwoorden.

Deelnemen?

Kinderen tussen 2-16 jaar die voor het eerst nefrotisch syndroom hebben en hiervoor nog niet worden behandeld, kunnen bloed en urine afstaan voor de biobank. Alle bloedafnames zullen gecombineerd worden met de bloedafnames die de arts nodig heeft voor de behandeling van de nierziekte. Extra prikken is dus niet nodig.

Na het stoppen van het onderzoek wordt het lichaamsmateriaal (bloed en urine) maximaal 15 jaar bewaard.

Kijk op de website www.learnsnl.worldpress.com voor meer informatie en/of deelname aan de studie, of vraag uw behandelend kinderarts.

Ontvang de nieuwsbrief

Als u uw naam en e-mail invult, ontvangt u tweemaal per jaar onze nieuwsbrief.

 
Weet u wat u moet doen in een spoedsituatie?
Wat te doen bij spoed